Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Hoewel het coronavirus zich nog steeds manifesteert en de besmettingscijfers weer oplopen, zijn we als samenleving weer helemaal ‘open’. Veel evenementen vinden weer plaats, of worden ingehaald. Mensen ontmoeten voelt weer gewoon en ik kan ook weer op bezoek bij mensen als er iets te vieren is. Zo was ik vorige week te gast bij het echtpaar Martens-Lutters vanwege hun 60-jarige huwelijk en bij mevrouw Joosten, die haar 100-ste verjaardag vierde. Het leuke aan die bezoekjes is dat ik zo kennis maak met hele verschillende inwoners van onze mooie gemeente en hun verhalen.

Een van de evenementen die de afgelopen jaren zijn uitgesteld is het festival Global Goals. Global Goals werkt aan de 17 duurzame doelen van de Verenigde Naties. Die doelen hebben natuurlijk betrekking op het (leef)klimaat en duurzame energie, maar gaan ook over gezondheid, welzijn, bestrijden van honger en armoede, en zelfs kwaliteit van onderwijs. Hoewel het de Verenigde Naties zijn die deze doelen hebben vastgesteld, en ze dus gaan over de wereld als geheel, begint het behalen van deze doelen hier, heel dichtbij, in onze lokale samenleving. Op 26 juni was op de Markt in Deurne het Global Goals festival, waar de 17 doelen positief, levendig en actief zijn gepresenteerd aan de inwoners van Deurne. Ook in Deurne is een groep inwoners actief om zoveel mogelijk bij te dragen aan de doelen, onder andere door aan anderen te laten weten welke (soms kleine) dingen u zelf kunt doen om óók bij de dragen aan deze doelen. Eén van die dingen is fairtrade producten kopen. Met fairtrade draagt u bij omdat elk product ten minste 10 van de 17 Global Goals ondersteunt.

Overigens hadden we in Deurne vorig jaar al een fairtrade primeur: het allereerste station met een fairtrade keurmerk! Daar kwam vorig jaar zelfs de toenmalige staatssecretaris voor op bezoek. Zo blijkt maar: als iedereen zijn steentje bijdraagt, hoe klein ook, kunnen we samen écht verschil maken…

Greet Buter