Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Vaste prik rond deze tijd van het jaar: ik krijg dat liedje van Gerard Cox maar niet uit mijn hoofd. “Het is weer voorbij, die mooie zomer”. Mocht u geen fan zijn daarvan, kan ik u voor de najaarsblues Broken Bicycles van Tom Waits aanraden. 

Was het een mooie zomer? Het weer was wekenlang zonnig en warm, al kan ik me voorstellen dat het soms wel wat té warm was. De evenementen die de zomer in Deurne opluisteren, zijn na twee jaar coronamaatregelen weer opgekrabbeld: de kermissen in alle dorpen, de Nacht van het Witte Doek, de halve marathon, de zomerse woensdagavonden op de markt. We hebben er als vanouds van genoten.

Toch zijn en waren er ook zorgen. De aanhoudende droogte was te zien in het landschap. Gelukkig is er inmiddels al weer wat broodnodige regen gevallen, maar het is nog lang niet genoeg. Zorgen zijn er ook in veel gezinnen als het schooljaar weer begint, kinderen van alles nodig hebben en de energierekening enorm omhoog schiet. Boeren hebben zorgen over het perspectief voor hun bedrijf, een perspectief dat hard nodig is. 

Wat Deurne heeft laten zien rond de opvang van 200 vluchtelingen in de Kubus was hartverwarmend. Natuurlijk waren er vooraf de nodige vragen. Achteraf kunnen we concluderen dat de opvang heel goed verlopen is, zeker dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers uit buurt en dorp. Dat niet iedereen het met deze beslissing van het college eens was, is ook een feit. Wat door sommigen op de sociale media wordt geschreven, slaat je af en toe koud om het hart. In de periode dat de vluchtelingen in de Kubus verbleven, heb ik een aantal keer een rondje door de wijk gemaakt. De reacties uit de buurt en het dorp waren overwegend positief. 

Opnieuw brand in de Peel, deze keer de Mariapeel, met veel rookoverlast voor de inwoners van Helenaveen en Liessel. Beelden van 2 jaar geleden kwamen weer aan de oppervlakte. De brand kwam letterlijk weer akelig dichtbij. Gelukkig is het effect relatief beperkt gebleven. Onder de indruk ben ik van de enorme inzet van (vrijwillige) brandweermensen, maar ook van het vermogen van de Helenaveners om de rust te bewaren en de situatie te nemen zoals deze is.

En dan was er nog het bezoek van het Koningspaar aan de Peel. Onder het motto ‘van turf naar durf’ maakten de koning en de koningin kennis met het gebied, om te beginnen in Deurne. Ze maakten een wandeling met boswachter Lieke en kregen informatie over verleden, heden en toekomst. Vervolgens namen ze ruim de tijd om met een aantal boeren te spreken over wat hen op dit moment het meeste bezighoudt. Het werd een goed en eerlijk gesprek, waarvoor de majesteiten veel waardering hadden.
De zomer is voorbij, we gaan allemaal weer aan de slag. We spreken elkaar!

Greet Buter