Maak ruim op tijd een afspraak! De wachttijd kan oplopen omdat er een piek wordt verwacht in aanvragen reisdocumenten. Bijna 10 jaar geleden werd de geldigheidsduur voor paspoorten en identiteitskaarten verlengd van vijf jaar naar 10 jaar voor volwassenen. In 2024 verlopen veel van deze documenten. Daardoor zal het drukker worden aan de balie en kunnen wachttijden oplopen. Zeker in de periode vóór de zomervakantie.

Aanvragen en ophalen

 • Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak.
 • Na 6 werkdagen kunt u de identiteitskaart met een afspraak ophalen.
 • Het aanvragen en ophalen doet u zelf.

Een identiteitskaart kunt u op twee manieren aanvragen

U kunt een aanvraag voor een identiteitskaart online invullen met DigiD en betalen met IDEAL. U maakt in deze aanvraag ook een afspraak. Want u moet nog wel naar het gemeentehuis komen. Daar maken wij uw aanvraag compleet met uw vingerafdruk. U levert een pasfoto in en laat uw oude paspoort of identiteitskaart zien. Maar u bent dan wel sneller geholpen omdat wij uw aanvraag al hebben ontvangen en u al heeft betaald. 

DigiD linkOnline paspoort aanvragen, betalen en afspraak maken

Vult u liever geen online aanvraag in? Dan kunt u een afspraak maken voor het aanvragen en betalen in het gemeentehuis. Kies dan hieronder voor het maken van een afspraak. 

Afspraak maken identiteitskaart aanvragen bij de gemeente

Ophalen identiteitskaart

Zes werkdagen na uw bezoek bij de gemeente, ligt de identiteitskaart klaar.  De identiteitskaart moet u persoonlijk afhalen bij de gemeente.  Voor het afhalen kunt u hieronder een afspraak maken

Afspraak maken ophalen identiteitskaart

Meenemen

 • Een kleurenpasfoto, niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • De reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die u nu heeft (geldige én verlopen én buitenlandse documenten).
 • Als u geen paspoort of identiteitskaart heeft, breng dan een ander legitimatiebewijs mee.
 • Het toestemmingsformulier voor kinderen als dat van toepassing is.
 • Pinpas (of contant geld) om te betalen.
 • Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Identiteitskaart aanvragen voor kinderen

Tot de leeftijd van 12 jaar hebben kinderen toestemming nodig van de gezaghouder(s). Dit is/zijn meestal de ouder(s). Beide ouders of voogden moeten schriftelijk toestemming geven. 

Toestemming geven 

U kunt toestemming geven op één van de volgende:

A. U komt als ouder(s) of gezaghouder(s) beiden mee naar de afspraak.

 • Neem uw identiteitsbewijs mee.

B. Eén ouder of gezaghouder komt mee naar de afspraak.

 • Neem uw identiteitsbewijs mee.
 • Neem de door de andere ouder of gezaghouder ingevulde toestemmingsverklaring mee.
 • Neem het identiteitsbewijs van de andere ouder mee.
 • U kunt ook de andere ouder of gezaghouder het toestemmingsformulier online laten invullen. U hoeft dan geen identiteitsbewijs van die andere ouder mee te nemen.

Toestemmingsverklaring

Het toestemmingsformulier kunt u op 2 manieren invullen en ondertekenen.

Wat kost het?

Identiteitskaart volwassenen 18 jaar en ouder€ 75,80
Identiteitskaart jongeren tot 18 jaar€ 40,90
Extra kosten spoedaanvraag€ 57,09
Beschermhoesje identiteitskaart

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Als uw identiteitskaart kwijt is of gestolen, kunt u een nieuwe aanvragen. De medewerker maakt een proces-verbaal op van het verlies. Breng een ander geldig legitimatiebewijs mee.

Hoe lang is mijn identiteitskaart geldig?

Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een identiteitskaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een identiteitskaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Meer informatie

 • Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. U heeft een identificatieplicht als hierom gevraagd wordt.
 • Via Rijksoverheid.nl kunt u nagaan naar welke landen gereisd kan worden met de Nederlandse identiteitskaart.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een identiteitskaart.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Vingerafdrukken worden in de identiteitskaart opgenomen als u 12 jaar of ouder bent. Kunt u geen vingerafdrukken laten afnemen door een lichamelijke of geestelijke beperking? Dan vervalt deze eis voor u. Bij een tijdelijke beperking krijgt u een identiteitskaart die 1 jaar geldig is. Bij een blijvende beperking krijgt u een identiteitskaart die die 10 jaar geldig is.
 • Kunt u de identiteitskaart niet persoonlijk aanvragen omdat u een lichamelijke of geestelijke beperking hebt? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vragen wij u om een medische verklaring..
 • Weet wat u doet met uw identiteit. Gebruik nooit een valse identiteitskaart, leen een identiteitskaart of paspoort ook nooit uit. Dit valt onder het wetboek van strafrecht en kan zelfs eindigen in een gevangenisstraf. Dit geldt ook voor jongeren. Praat hier daarom over met uw kinderen. Op de website Rijksoverheid.nl leest u hoe u identiteitsfraude herkent en kunt voorkomen.
 • Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een geldig paspoort nodig als u naar het Verenigd Koninkrijk reist. Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?