Aanvragen en ophalen

 • Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak.
 • Na zes werkdagen kunt u de identiteitskaart met een afspraak ophalen.
 • Het aanvragen en ophalen doet u zelf.

Identiteitskaart aanvragen voor kinderen

Tot de leeftijd van 12 jaar hebben kinderen toestemming nodig van de gezag houder(s). Dit is/zijn meestal de ouder(s). Beide ouders of voogden moeten schriftelijk toestemming geven. 

Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Toestemming geven 

U kunt toestemming geven op één van de volgende drie manieren:

 1. U komt als ouder/voogd zelf mee voor de aanvraag. Breng een geldig legitimatiebewijs mee.
 2. Gemakkelijk online: U verleent toestemming door het invullen van onderstaand formulier. Let op, u heeft hiervoor DigiD nodig.

DigiD linkToestemmingsformulier voor kinderen

     3. Invullen en uitprinten: Vul onderstaand formulier in,  print dit uit en geef dit  -ondertekend- mee aan de aanvrager. Geef ook uw legitimatiebewijs mee (géén kopie).

Toestemmingsformulier voor kinderen

Lees alle informatie over het reizen met minderjarige kinderen op de website van de Koninklijke Marechaussee(externe link).

Afspraak maken en meenemen

 • Een kleurenpasfoto, niet ouder dan 6 maanden, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
 • De reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die u nu heeft (geldige én verlopen documenten).
 • Als u geen paspoort of identiteitskaart heeft, breng dan een ander legitimatiebewijs mee.
 • Het toestemmingsformulier voor kinderen als dat van toepassing is.
 • Pinpas (of contant geld) om te betalen.

Afspraak maken identiteitskaart aanvragen

Afspraak maken identiteitskaart aanvragen na verlies/diefstal

Identiteitskaart snel nodig?

 • Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u extra.
 • Als u de identiteitskaart voor 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het document de volgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen.

Wat kost het?

Identiteitskaart volwassenen 18 jaar en ouder€ 70,35
Identiteitskaart jongeren tot 18 jaar€ 37,95
Extra kosten spoedaanvraag€ 53,00
Beschermhoesje identiteitskaart€ 1,65

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Als uw identiteitskaart kwijt is of gestolen, kunt u een nieuwe aanvragen. De medewerker maakt een proces-verbaal op van het verlies. Breng een ander geldig legitimatiebewijs mee.

Hoe lang is mijn identiteitskaart geldig?

Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een identiteitskaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland(externe link). Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl(externe link) is het makkelijker om een identiteitskaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Meer informatie

 • Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. U heeft een identificatieplicht als hierom gevraagd wordt.
 • Via Rijksoverheid.nl(externe link) kunt u nagaan naar welke landen gereisd kan worden met de Nederlandse identiteitskaart.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een identiteitskaart.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Vingerafdrukken worden in de identiteitskaart opgenomen als u 12 jaar of ouder bent. Kunt u geen vingerafdrukken laten afnemen door een lichamelijke of geestelijke beperking? Dan vervalt deze eis voor u. Bij een tijdelijke beperking krijgt u een identiteitskaart die 1 jaar geldig is. Bij een blijvende beperking krijgt u een identiteitskaart die die 10 jaar geldig is.
 • Kunt u de identiteitskaart niet persoonlijk aanvragen omdat u een lichamelijke of geestelijke beperking hebt? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vragen wij u om een medische verklaring..
 • Weet wat u doet met uw identiteit. Gebruik nooit een valse identiteitskaart, leen een identiteitskaart of paspoort ook nooit uit. Dit valt onder het wetboek van strafrecht en kan zelfs eindigen in een gevangenisstraf. Dit geldt ook voor jongeren. Praat hier daarom over met uw kinderen. Op de website Rijksoverheid.nl(externe link) leest u hoe u identiteitsfraude herkent en kunt voorkomen.
 • Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een geldig paspoort nodig als u naar het Verenigd Koninkrijk reist. Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.(externe link)

Heeft u gevonden wat u zocht?