Piek verwacht in aanvragen reisdocumenten Bijna 10 jaar geleden werd de geldigheidsduur voor paspoorten en identiteitskaarten verlengd van vijf jaar naar 10 jaar voor volwassenen. In 2024 verlopen veel van deze documenten. Daardoor zal het drukker worden aan de balie en kunnen wachtijden voor het aanvragen oplopen. Zeker in de periode vóór de zomervakantie. Maak ruim op tijd een afspraak!

Vermissing doorgeven

Heeft u al een afspraak of maakt u nu een afspraak voor het aanvragen van een nieuw reisdocument? Dan hoeft u de vermissing hier niet apart door te geven. 

Wie mag een vermissing doorgeven?

  • Personen vanaf 12 jaar
  • Eén van de ouders van kinderen tot en met 17 jaar

Heeft u een paspoort of identiteitskaart als vermist opgegeven? Dan is het document niet meer geldig. U moet een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen, ook al heeft u het teruggevonden.

DigiD linkVermissing paspoort of identiteitskaart doorgeven 

Let op

Heeft u in een periode van vijf jaar ten minste drie Nederlandse paspoorten of identiteitskaarten zonder goede reden als vermist opgegeven? Dan kunt u worden opgenomen in het Register paspoortsignaleringen. Dit heeft gevolgen voor u als u een nieuw Nederlands reisdocument aan wilt vragen.

Kosten

Het doorgeven van een vermissing van een paspoort of identiteitskaart is gratis.

Aanvragen nieuw paspoort of identiteitskaart

Bij de informatie over paspoort  en identiteitskaart  leest u wat u mee moet nemen en kunt u een afspraak inplannen.

Meer informatie

  • U moet een teruggevonden paspoort of identiteitskaart altijd inleveren bij de gemeente.
  • Is uw paspoort / identiteitskaart gestolen en bent u verzekerd tegen diefstal? Dan is het verstandig om ook bij de politie een aangifte van diefstal te doen, zodat u dit kunt aantonen.

Vanuit het buitenland aangifte doen

Bent u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. Ook voor de reisverzekering kan dit nodig zijn.

Noodpaspoort aanvragen

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? U kunt dan een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Een noodpaspoort is alleen om te reizen.

Noodpaspoort aanvragen

Vermissing rijbewijs

Vermissing rijbewijs

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Dat kunt u nog niet digitaal doorgeven. Dit is namelijk wettelijk nog niet toegestaan. Dit kunt u aangeven bij de aanvraag. Zie voor meer informatie de pagina Rijbewijs.

Voorkom identiteitsfraude

Leen uw ID-kaart of paspoort ook nooit uit en maak geen gebruik van de ID-kaart van een ander of van een valse ID-kaart. Dit valt onder het wetboek van strafrecht en kan zelfs eindigen in een gevangenisstraf. Dit geldt ook voor jongeren. Praat hier daarom over met uw kinderen.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over identiteitsfraude.

Heeft u gevonden wat u zocht?