U kunt voor uw eerste kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. 
En vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven(externe link)

Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren.

De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.

Meer informatie over naamskeuze vindt u op de webpagina van de Rijksoverheid.

Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen

Hoe werkt de overgangsregeling?

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Deze overgangsregeling geldt voor 1 jaar. De kosten voor het opmaken van een akte van naamskeuze zijn.

  • € 75,00 euro voor het eerste kind binnen het gezin.
  • € 50,00 voor elk volgend kind binnen hetzelfde gezin.

U kunt telefonisch een afspraak maken: 0493 - 38 77 11

Voor het opmaken van een akte van naamskeuze heeft u nodig: 

  • een geldig legitimatiebewijs van beide ouders. 
  • Beide ouders moeten meekomen naar de afspraak.

Wanneer keuze achternaam vastleggen?

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen.

De keuze voor een achternaam kunt u voor de geboorte (bij erkenning tijdens zwangerschap) of bij de geboorteaangifte laten vastleggen. U gaat samen naar de gemeente om uw naamskeuze te laten vastleggen. Dit kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk. 

Als u uw kind eerst moet erkennen, maakt u de naamskeuze tijdens de erkenning. U en uw partner moeten dan samen naar de burgerlijke stand. Naamskeuze kan ook bij adoptie en bij de gerechtelijke vaststelling van het ouderschap.

Automatisch een achternaam wanneer u niet kiest

Kiest u geen achternaam of heeft u de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Buitenlandse nationaliteit

  • Heeft uw kind geen Nederlandse nationaliteit, maar wel 1 of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan bepalen de buitenlandse regels de mogelijkheden voor de achternaamkeuze.
  • Heeft uw kind meer buitenlandse nationaliteiten? 
    Dan mag u kiezen welke buitenlandse regels de achternaamkeuze bepalen.

Neem voor meer informatie over de keuzemogelijkheden contact op met de overheid van de nationaliteit(en) van uw kind. Elk land heeft zijn eigen regels over de keuze van een achternaam. Nederland erkent deze regels meestal wel.

Heeft u gevonden wat u zocht?