Ieder jaar ontvangt gemeente Deurne zo’n 6.000 facturen. Handmatige verwerking van facturen via post of e-mail kost veel tijd en geld en geeft kans op fouten. Wij bieden u de mogelijkheid om uw facturen aan ons elektronisch te versturen.

Wat is een e-factuur?

Een e-factuur is een elektronisch document in een gestructureerd XML-formaat, zoals Universal Business Language (UBL), dat zonder extra handelingen, zoals scannen en primaire controle, volledig automatisch in de boekhoudsoftware ingelezen en geboekt kan worden. De e-factuuruitwisseling met de gemeente Deurne vindt plaats via het landelijk netwerk van Peppol dat via de zogenaamde ‘Simpler Invoicing full variant’ (SI-variant) een beveiligde factuurstroom mogelijk maakt

Wat is Peppol?

Peppol (Pan-European Public Procurement Online) is in 2008 opgericht en wordt gebruikt voor het veilig en grensoverschrijdend ontvangen en/of verzenden van onder andere e-facturen en inkooporders tussen bedrijven onderling en Europese Overheden. In Europa zijn er tien Peppol-autoriteiten die elk verantwoordelijk zijn voor het technische beheer van de Access Points en het toezicht daarop in hun eigen land.

E-factuur sturen via Peppol

U kunt ons op verschillende manieren een e-factuur sturen:

  • Geautomatiseerd vanuit uw eigen (boekhoud)softwarepakket via het netwerk van Peppol
  • Handmatig via factuurportalen binnen het netwerk van Peppol

Hoe het werkt

E-factuur vanuit uw (boekhoud)softwarepakket

Met veel boekhoud- en facturatiesoftware die in Nederland verkrijgbaar zijn, kunt u e-factureren. Controleer of uw ICT-leverancier of -dienstverlener hiervoor op dit moment samenwerkt met Peppol. Dit is een netwerk van dienstverleners met koppelingen tussen verzenders en ontvangers van e-facturen. Via dit netwerk kunnen ook andere overheidsorganisaties en het bedrijfsleven bereikt worden.

E-factuur via online portalen

Heeft u niet de mogelijkheid om een e-factuur te versturen via uw softwarepakket, dan kunt u ook gebruik maken van een e-facturatiedienstverlener. Op de site van de Nederlandse Peppolautoriteit(externe link) zijn deze aanbieders te vinden. Zij stellen onder andere ook een gratis online portal beschikbaar. Deze dienstverleners creëren voor u een e-factuur en leveren die af bij de gemeente Deurne. Een voorbeeld hiervan is www.everbinding.nl(externe link).

Aan welke eisen moeten e-facturen voldoen?

De voorwaarden zijn binnen de EU vastgelegd. E-facturen staan juridisch gezien gelijk aan een papieren factuur. De ontvanger moet bij een factuur, of deze nu op papier staat of digitaal is, kunnen aantonen dat deze authentiek en integer is. U moet dus kunnen aantonen dat de factuur van uw organisatie komt en dat er niets aan gewijzigd is. De wettelijke verplichte gegevens moeten op de factuur staan.

Wilt of kunt u toch geen e-factuur versturen?

Ondanks de voordelen is e-factureren voor u (nog) niet verplicht. In dat geval mailt u de factuur met eventuele bijlage in één pdf-bestand. Gebruik hiervoor het mailadres fa@deurne.nl of stuur de factuur per post naar "gemeente Deurne, postbus 3, 5750 AA Deurne".

Goed om te weten

  • Gaat er technisch gezien iets mis met de verzending van een e-factuur? Dan hebben wij daar geen zicht op. Er vindt immers geen aflevering plaats in het financieel systeem van de gemeente Deurne. Uw dienstverlener, die voor u de e-factuur via het netwerk heeft verzonden, ontvangt wel een bericht;
  • Er wordt géén bevestigingsbericht verstuurd van de ontvangst van een e-factuur;
  • Een e-factuur die niet via het netwerk van Peppol is verstuurd wordt niet verwerkt;
  • Heeft u een e-factuur verstuurd? Verstuur deze factuur niet nog een keer per post en/of als pdf via de mail.

Technische randvoorwaarden

U stuurt de e-factuur via het Peppolnetwerk naar de gemeente Deurne op basis van één van de volgende nummers:

  • Organisatie Identificatie Nummer (OIN): 00000001001600278000
  • Kamer van Koophandel nummer (KVK): 17281823
  • btw-nummer: 001600278B01

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Publiekszaken. Dat kan telefonisch via 0493-38 77 11 of mail naar info@deurne.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?