Waarom wil Nederland van het aardgas af?

Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij, een broei­kasgas. Broeikasgassen zorgen dat zonnewarmte gevangen blijft in de dampkring, waardoor de aarde opwarmt. Dat leidt weer tot een keten van problemen die we uiteindelijk het klimaatprobleem noemen. In 2050 wil Nederland volledig gestopt zijn met het gebruiken van fossiele brandstoffen. Aardgas is zo'n fossiele brandstof.

Wat is de transitievisie warmte?

In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Daar komt de komende 30 jaar verandering in. Niet in één keer, maar geleidelijk en gefaseerd. Per wijk wordt bekeken wat er mogelijk is en welke alternatieven voor aardgas beschikbaar zijn. Iedere gemeente, dus ook Deurne, beschrijft dat in een ‘Transitievisie Warmte’. Wat staat er in zo’n visie? In ieder geval de technische (on)mogelijkheden: welke vormen van verwarming zijn een goed alternatief voor het aardgas? Hoe snel is omschakeling mogelijk en tegen welke kosten? Verder is het belangrijk dat inwoners, bedrijven en organisaties achter de plannen staan.

Is mijn huis geschikt voor aardgasvrij wonen?

Alle koopwoningen van de Heiakker zijn in principe geschikt om van het aardgas af te gaan. De manier waarop is afhankelijk van de staat van het huis en welk budget er beschikbaar is om te investeren. 

Zijn er voorbeelden van wijken waar aardgasvrije alternatieven zijn aangelegd?

Er zijn al veel huizen en wijken van het aardgas af in Nederland. Op de website https://www.aardgasvrijewijken.nl/(externe link) zijn hier veel voorbeelden over te vinden. 

Wat zijn voorbeelden om van het gas af te gaan?

  • Een warmtepomp
  • Een groot warmtenet (bijvoorbeeld de hele wijk)
  • Een klein warmtenet (bijvoorbeeld een huizenblok)
  • Waterstof

Wat is mijn voordeel van een investering in een aardgasvrije woning als ik over 5 jaar ga verhuizen?

Op het moment zien we een stijging in de woningwaarde van het huis tot bijna vier procent (2021).

Wat gebeurt er als ik niks verander?

De risico’s van ‘op het gas blijven’ zijn hoog. Aardgas is een fossiele brandstof. Bij de verbranding komt er CO2 vrij, wat voor klimaatverandering en milieuproblemen zorgt. De oorlog in de Oekraïne laat daarnaast zien dat het niet goed is om afhankelijk te zijn van gas uit andere landen. De prijs rijst de pan uit en onze eigen gasvoorraad is niet groot genoeg. ‘Alles zo laten zoals is het’, zegt dus niet dat het gebruik en de kosten hiervan altijd zullen blijven zoals het nu is.