Een tijdje geleden kwam Jos uit Vlier-Noord via het energieloket in aanraking met een app waarmee hij z’n elektriciteits- en gasverbruik nauwkeurig kan bekijken. Jos zijn maandbedrag was gestegen naar rond € 650,- per maand en daar wilde hij wat aan doen. Door de app enkele dagen te gebruiken lukte het hem naar eigen zeggen zijn energiegebruik met 42% terug te brengen. En dat zonder wezenlijk op comfort in te leveren! Een paar weken later meldde Jos dat zijn besparing nog steeds op 42% lag.

Hoe heeft Jos op energie bespaard?

Hoe is dat mogelijk? Wat heeft Jos gedaan? Naar aanleiding van hun dagelijks gasverbruik, zichtbaar in de app, besloten Jos en zijn vrouw de thermostaat te verlagen naar 19 of 20 graden, terwijl die eerst op 22 graden stond. Verder draaiden ze alle radiatoren volledig dicht in kamers waar ze niet komen. Ook sloten ze 's-nachts meer gordijnen. Bepaalde elektrische apparaten die eerst op stand-by stonden werden volledig uitgeschakeld. Als Jos een apparaat in huis uitschakelde liet de app meteen zien hoeveel stroom hij minder gebruikte. Jos heeft al eerder zijn buitenlampen door LED lampen vervangen. Hij kan nog meer besparen door er een aantal uit te zetten en sommige uit te rusten met sensoren. De lampen gaan dan alleen aan als er iemand in de buurt is. 

Energiekosten besparen met behulp van app

Jos gebruikte de HomeWizard Energy app. Die werkt samen met de HomeWizard P1 wifi-meter. De kabel ervan steekt u in de P1 poort van een slimme meter. In de HomeWizard Energy-app ziet u een overzicht van alle data, waaronder stroom- en gasverbruik, maar ook de terug levering van zonnepanelen als u deze hebt. Daarnaast zijn er opties om het stand-by verbruik te bekijken en hier eventueel actie op te ondernemen. Deze data maakt u in ieder geval erg bewust van uw gebruik, waardoor u vanzelf gaat besparen. Jos zei dat het een sport voor hem was geworden om te kijken waar hij nog kon besparen. 

Heeft u nog vragen over energie?

Neem contact op via deurne@energiehuisslimwonen.nl Ieder zaterdag is het energieloket bij de Ossenbeemd open van 10 tot 12 u. Opgeleide energiecoaches staan u gratis te woord.