Karel uit Deurne centrum heeft zijn hoofd gestoten…. aan het energie-prijsplafond. Zijn gasverbruik zit onder de grens van 1200 m3 per jaar en zijn elektriciteitsverbruik onder de grens van 2900 kWh. Toch blijkt dat hij moet gaan bijbetalen: “Hoe kan dat?”, is zijn vraag.

Berekening jaarverbruik

Het jaar 2023 wordt verdeeld in:

  • de periode van 1 januari tot de datum van je jaarnota (=contractvervaldag);
  • de periode vanaf de datum van je jaarnota tot 31 december. 

Er geldt een grens aan het verbruik vanaf 1 januari 2023 tot de datum van de jaarnota en een grens vanaf de jaarnota tot eind 2023. Om de grens tot de jaarnota te berekenen worden de dagen tot de jaarnota bij elkaar opgeteld. Hierbij tellen dagen in januari sterker mee dan in juni, omdat het in januari gemiddeld kouder is en er dan meer gas wordt gebruikt. Hoe sterk dagen meetellen is gebaseerd op het gemiddelde verbruik van alle huishoudens over de afgelopen jaren.

Een rekenvoorbeeld

Een voorbeeld. Een huishouden krijgt op 13 april de jaarlijkse energierekening. Van 1 januari tot en met 12 april mag dit huishouden tot de grenzen van 610 m3 gas en 976 kWh stroom gebruiken tegen een tarief niet hoger dan die van het prijsplafond. Gebruiken zij meer? Dan betalen ze het tarief uit hun energiecontract. 

Van 13 april tot en met 31 december mag dit huishouden nog 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom gebruiken tegen tarieven niet hoger dan die van het prijsplafond. Het maakt hierbij niet uit of zij in de periode voor de jaarnota meer of minder energie verbruikt hebben dan de grenzen. Beide perioden worden niet met elkaar verrekend.

Opbrengst zonnepanelen

Dit heeft een behoorlijk effect op mensen met zonnepanelen. In de zomer brengen je panelen veel op, in de winter weinig. De opbrengst van je zonnepanelen kan je niet over het hele jaar verrekenen. Voor mensen die ook nog een warmtepomp hebben wordt dit effect nog sterker. De eerste maanden van het jaar verbruik je veel elektrische energie, de laatste maanden ook. Als je dat niet kan verrekenen met de opbrengst van de zonnepanelen in de zomer kom je al gauw een aantal maanden boven het prijsplafond uit. In het algemeen lijkt de meest gunstige datum van de jaarnota in de zomer te liggen. De opbrengst van je zonnepanelen kan je dan mooi verdelen over de eerste en tweede helft van het jaar.

Contractvervaldag

De datum van je jaarnota is ook de contractvervaldag. Als deze na 1 juli ligt kan je die wijzigen door over te stappen naar een andere energieleverancier. In het algemeen heb je een opzegtermijn van een maand. Als je overstapt op een andere leverancier gaat het contract op dat moment in en heb je een nieuwe contractvervaldag.

De energiecoaches van het energieloket in Deurne kunnen je helpen met het bepalen van de beste contractvervaldag. Neem daarvoor je maandelijks verbruik en teruglevering, of de meest recente jaarafrekening mee en als je zonnepanelen hebt de jaarlijkse opbrengst. Ook als je geen zonnepanelen of warmtepomp hebt kan het lonen om eens te kijken of je je contractvervaldag moet wijzigen
Mensen die nog een vast contract hebben met energietarieven die onder het prijsplafond liggen (€0,40 per kWh elektra, €1,45 per m3 gas) moeten dat vaste contract zo lang mogelijk aanhouden en hoeven dus niet na te denken over overstappen naar een andere energieleverancier.

Informatieavonden bij de Ossenbeemd

DatumThema
Dinsdag 18 april, 19.30 uur

Workshop Woningscan

  • Onder begeleiding uitvoeren van een woningscan en leidend tot een verbeterplan. 
  • Maximale groepsgrootte 12 personen.
  • Mee te nemen: jaarverbruik energie, bouwtekening en iPhone of iPad.
  • Aanmelden via deurne@energhuisslimwonen.nl.
Dinsdag 30 mei, 19.30 uur

Informatieavond “De warmtepomp; iets voor mijn woning !?”

Heeft u nog vragen over energie?

Neem contact op via deurne@energiehuisslimwonen.nl Ieder zaterdag is het energieloket bij de Ossenbeemd open van 10 tot 12 u. Opgeleide energiecoaches staan u gratis te woord.