Burgemeester Greet Buter
Burgemeester Greet Buter

Deze column zou in het teken staan van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, u oproepen om gebruik te maken van een belangrijk democratisch recht: uw stemrecht. Toch wil ik het daar eigenlijk niet over hebben, hoewel er reden genoeg voor is.

De laatste dagen hoor ik van veel mensen dat ze blij zijn in een land te leven waar vrijheid en democratie vanzelf lijken te spreken. Uw stemrecht is daar een onlosmakelijk onderdeel van. Deze mensen zijn aan het denken gezet door de oorlog die ontbrand is in Oekraïne. Dagelijks zien we op televisie, op sociale media en in de krant hoe met geweld een land overlopen wordt.

Hoe ervaart u de beelden die nu elke dag voorbij komen van de oorlog in Oekraïne? Mij maken ze verdrietig en bezorgd. Elke oorlog is verschrikkelijk, elk slachtoffer – waar ook ter wereld – er één te veel. En toch lijkt het of deze strijd en het leed van deze mensen ons directer raakt. Het komt opeens zo dichtbij.

Ook in Deurne zijn er mensen in actie gekomen om de bevolking van Oekraïne te steunen, op heel veel verschillende manieren. Dat vind ik hartverwarmend. Ook zij leven mee met een bevolking, die zo onder druk staat.

Landelijk is een oproep gedaan aan gemeenten en veiligheidsregio’s om onderdak te organiseren voor mensen die het land hebben kunnen verlaten, die alles wat ze hadden achter zich hebben gelaten. Ik lees daar tragische verhalen over in de krant. Ook voor ons ligt daar een opgave, die we als gemeente niet in ons eentje waar kunnen maken. Gelukkig hebben zich al instanties, ondernemers en inwoners gemeld met een aanbod of met de vraag wat zij kunnen doen om te helpen. Ook zij voelen zich solidair met de mensen uit Oekraïne. Er komt veel kijken bij het organiseren van de opvang, maar daar komen we samen zeker uit!

Even terug naar de waarde van de democratie. Een oorlog als deze laat zien dat we daar zuinig op moeten zijn, dat we onze vrijheid om te kiezen samen moeten bewaken, dat we samen sterk zijn. Dus daarom toch maar: maakt u alstublieft gebruik van uw recht om te kiezen, op 14, 15 en 16 maart.