In de toekomst verwarmen we onze gebouwen zonder gas. Hoe gaat die omschakeling in z’n werk?

Alternatieven voor aardgas

In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Daar komt de komende 30 jaar verandering in. Niet in één keer, maar geleidelijk en gefaseerd. Per wijk wordt bekeken wat er mogelijk is en welke alternatieven beschikbaar zijn voor het aardgas.

Transitievisie warmte

Iedere gemeente, dus ook Deurne, beschrijft dat in een ‘Transitievisie Warmte’. Wat staat er in zo’n visie? In ieder geval de technische (on)mogelijkheden: welke vormen van verwarming zijn een goed alternatief voor het aardgas? Hoe snel is omschakeling mogelijk en tegen welke kosten? Verder is het belangrijk dat inwoners, bedrijven en organisaties achter de plannen staan. In de eerste versie van de visie die in het voorjaar van 2021 is verschenen (zie paragraaf documenten op deze pagina), leggen we vast met welke wijken al voor 2030 wordt gestart én met gebruik van welke warmtebronnen.

Belangrijke rol voor eigenaren

Als gemeente kunnen we de visie niet alleen opstellen. Zo is het meestal noodzakelijk dat de eigenaren van vastgoed (inwoners, ondernemers, verenigingen van eigenaars, woningcorporaties) extra gaan isoleren. En samen met eigenaren gaan we op zoek naar de natuurlijke momenten voor de omschakeling. Bijvoorbeeld andere plannen die er al zijn voor de wijk en waarbij we wellicht kunnen aansluiten.

Wijkverkenning Centrum en het Koolhof

De wijken waarin een warmtenet mogelijk kansrijk is, zijn de Heiakker, de Koolhof en het centrum. De gemeente gaat samen met haar bewoners bekijken onder welke voorwaarden zo een warmtenet haalbaar is. Technisch, financieel en sociaal.

Meer informatie over de wijkverkenning Centrum en het Koolhof

Wijkverkenning Heiakker

Een deel van de Heiakker is één van de verkenningsbuurten waar mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld een collectief warmtenet.

Meer informatie over de wijkverkenning Heiakker

Afbeelding warmtenet