Zwerfdieren, opvang
Als u een zwervende hond, kat of ander gezelschapsdier aantreft in de openbare ruimte, spreken we van een zwerfdier. Als het dier zich bevindt binnen de grenzen van onze gemeente dan kunt u hierover contact opnemen met de meldkamer zwerfdieren van dierenopvang Op de Smakterheide(externe link) via telefoonnummer 0478-22 08 00. Het is fijn als u het dier al zelf probeert te vangen. De meldkamer zwerfdieren is bereikbaar op
- maandag tot en met donderdag van 07.00 tot 23.00 uur
- vrijdag tot en met zondag: 24 uur per dag
De dierenambulance zorgt ervoor dat de zwerfdieren en gewonde dieren worden opgehaald en worden verzorgd bij de dierenopvang Smakterheide. Dit geldt alleen voor honden, katten en beschermde diersoorten. Op de website van Smakterheide leest u welke dieren wel en niet worden opgehaald. Ook staan er tips over wat te doen als u bijvoorbeeld een nestje kittens of een jonge vogel heeft gevonden.
Deze instantie werkt ook samen met de landelijke stichting Amivedi. Het is belangrijk om het vermiste of gevonden dier ook daar te melden. Ga hiervoor naar uw meldpunt(externe link) op de website van de stichting Amivedi of bel met 088-00 64 685.
Overige dieren
Heeft u een vogel gevonden? Neem dan contact op met Vogelasiel Someren via telefoonnummer 06-29 79 93 16 of mail naar info@vogelasielsomeren.nl
Heeft u een egel gevonden? Kijk dan eerst op de website van de egelbescherming.(externe link) De instantie in de buurt die egels opvangt in de buurt is ook het Vogelasiel Someren. Daar kunt u de egel naartoe brengen. U kunt ook contact opnemen met de Dierenambulance Limburg-Noord via telefoonnummer 0478-22 08 00.
Ook voor een eekhoorn of een vleermuis kunt u contact opnemen met de Dierenambulance(externe link).
Dode dieren
Voor dode dieren gelden andere afspraken. Kijk bij "Dood dier opruimen" welke dat zijn.
Kittens gevonden
Wanneer belt u de dierenambulance?
Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten. Wanneer er een moederpoes in de buurt is piepen de kittens niet, voelen warm aan, hebben ronde buikjes en slapen tevreden. Een moederpoes verlaat haar kittens niet zo snel. Maar ook zij moet soms eten en zal daarom soms het nest verlaten, maar wel altijd zoveel mogelijk in de buurt blijven.
Twijfelt u of er een moederpoes aanwezig is? Zet dan wat eten in de buurt van het nest en hou het nest een aantal uren in de gaten. Zorg dat u niet te dichtbij bent, de moederpoes kan dan te bang zijn om terug te keren naar het nest. Raak de kittens niet aan. Komt de moederpoes binnen enkele uren niet opdagen belt u de de dierenambulance.
Als de kittens nat en/of koud aanvoelen, onophoudelijk piepen of wanneer er kittens overleden zijn is het belangrijk om direct in te grijpen. De moederpoes zou overleden kunnen zijn of om een andere reden niet meer voor de kittens kunnen zorgen. Schakel direct de dichtstbijzijnde opvang of Dierenambulance (externe link)in.
Dieren chippen
Ieder jaar lopen in Nederland vele tienduizenden katten, honden en andere huisdieren weg. Veel van deze huisdieren keren nooit meer terug naar huis. Vaak komen deze dieren terecht in een asiel, anderen blijven voor lange tijd op straat zwerven omdat niemand weet van wie ze zijn. Daardoor wordt het terugvinden van hun huis bijna onmogelijk.
Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd naar huis terug te herleiden. Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij de NDG(externe link). Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier. Dierenambulances of dierenartsen kunnen er dan voor zorgen dat uw huisdier snel weer bij u thuis is.