Sinds 1994 is het verboden om asbest te verwerken in materialen. Toch komt asbest nog op veel plekken voor. Bijvoorbeeld in asbestdaken die voor die tijd zijn aangelegd. Een asbestdak vormt een risico voor de gezondheid én het is een financieel risico!

Gezondheidsrisico

Ondanks dat er (voorlopig) geen verbod komt op asbestdaken, vormen de daken nog steeds een toenemend risico voor de gezondheid. Alle asbestdaken in Nederland zijn meer dan 25 jaar oud en inmiddels bijna allemaal matig tot ernstig verweerd. Als het dak verweerd of beschadigd is, of als er mos op groeit, komen er gemakkelijk vezels vrij die zich verspreiden in lucht en bodem.

Financieel risico

Het risico bestaat dat door incidenten als brand, hagel of storm, zich grote hoeveelheden asbest verspreiden over de omgeving. De eigenaar van het dak kan aansprakelijk worden gesteld voor de opruimkosten. Aansprakelijkheidsverzekeringen sluiten de dekking van deze opruimkosten steeds vaker uit in hun voorwaarden. U draait dan zelf op voor de kosten. Overigens is ook het asbestdak zelf vaak nog maar beperkt verzekerd in de opstalverzekering. Een asbestdak is dus ook een financieel risico.

Op tijd saneren is verstandig

Vaak wordt sanering gekoppeld aan een natuurlijk moment, zoals sloop, nieuwbouw of modernisering. Of wordt het moment aangegrepen om gelijktijdig bijvoorbeeld dakisolatie of zonnepanelen aan te brengen. Maar wacht niet te lang met saneren, want de risico’s nemen elk jaar toe. Ook stijgen de saneringskosten naarmate de kwaliteit van het dak verslechtert.

Het is van belang dat u onderzoekt of u asbestdaken heeft. Of u laat dit onderzoeken door een gecertificeerd bedrijf. Blijkt dat u inderdaad een asbestdak heeft? Bekijk dan of u dit zelf kunt verwijderen of dat u hiervoor een gecertificeerd bedrijf moet inschakelen. Let op, voordat u aan de slag gaat met verwijderen moet u altijd een sloopmelding indienen bij de gemeente. Dit kan op www.omgevingsloket.nl.

Kan ik subsidie krijgen?

Er is geen subsidieregeling meer voor sanering van asbestdaken. Het is onwaarschijnlijk dat er nog een nieuwe subsidieregeling komt. Het Rijk werkt samen met provincies en banken aan een asbestfonds waaruit eigenaren van een asbestdak geld kunnen lenen voor sanering. De verwachting is dat het fonds vanaf medio 2020 van start gaat.

Meer informatie

Op www.milieucentraal.nl/asbest vindt u handige tips en adviezen over het verwijderen van asbestdaken. U kunt daar ook een advies op maat krijgen met een overzicht van de globale kosten.

Asbest verwijderen

Blijkt dat u inderdaad een asbest dak heeft, bekijk dan of u dit zelf kunt verwijderen of dat u hiervoor een gecertificeerd bedrijf moet inschakelen. Wilt u een asbest dak verwijderen? Hiervan moet u altijd een melding indienen bij de gemeente. Hoe u dit moet doen vindt u op de pagina asbest verwijderen.

Monument

Bent u eigenaar van een monument? Dan is een melding niet voldoende. U moet dan een omgevingsvergunning indienen bij de gemeente.

Misschien ook interessant voor u

Op de website van de Rijksoverheid vindt meer informatie over dit onderwerp. Ook op onze eigen website vindt u meer informatie over:

Heeft u gevonden wat u zocht?