Samenvatting

Om een inschatting te kunnen maken van de risico’s van een natuurbrand in de Deurnsche Peel en Mariapeel is in januari/februari 2021 een update uitgevoerd van de (digitale) Risico Index Natuurbranden (RIN). Er is gebruik gemaakt van de landelijke handreiking en de webbased applicatie, waarin de meeste parameters zijn geautomatiseerd. De definitie van het begrip ‘risico’ binnen de RIN is: ‘de kans dat een eenmaal ontstane natuurbrand zich ontwikkelt tot onbeheersbare proporties’. Er wordt dus alleen gekeken naar de effecten en uitbreidingsmogelijkheden en niet naar de ontstaanskansen.

Zowel in de Deurnsche Peel als de Mariapeel bestaat de vegetatie uit brandbare tot verhoogd brandbare vegetatie met een grote kans op uitbreiding (3 tot 4 zijden). Het gehele gebied is een Natura 2000 gebied en daarmee van hoge ecologische waarde.

Aan de randen van het gebied is wat bewoning, verblijfsrecreatie en gevaarlijke stoffen aanwezig en in het gehele gebied komen waardevolle objecten voor in de vorm van kazematten als onderdeel van Peel-Raamstelling en diverse bouwwerken uit de hoogtijdagen van de turfwinning in Griendtsveen en Helenaveen. Dagrecreatie bestaat voornamelijk uit wandelaars en fietsers op de toegankelijke paden en wegen.

Bluswatervoorziening is er in de vorm van brandkranen, waterlopen en het kanaal. In de vakken waar een begaanbare weg is, is vaak primaire waterwinning binnen 1 tot 2 km aanwezig en secundair tussen 1 en 3 km. Als er geen openbare wegen zijn ligt de primaire waterwinning vaak op meer dan 2 km en de secundaire op meer dan 3 km.

De opkomst van het eerste voertuig is nagenoeg in het hele gebied meer dan 15 minuten en die van het eerste peloton meer dan 25 minuten.

Ontdekking van een brand scoort middel tot klein door de afwezigheid van bewoning en publiek.

Daar waar het gebied toegankelijk is voor publiek zijn er 2 of meer vluchtroutes aanwezig.

Terreinbekendheid scoort ruim aanwezig aangezien er een bereikbaarheidskaart is, er geoefend wordt met het thema natuurbrand en er natuurbeheerders beschikbaar zijn voor gidsfunctie en CoPI (Commando Plaats Incident, de operationele leiding op de plaats van een incident).

De ontsluiting in de vakken waar doorgaande wegen aanwezig zijn is optimaal. In het gebied zelf is de ontsluiting vaak slecht doordat er geen goed begaanbare wegen in de kilometervlakken aanwezig zijn.

Risico’s

Gezien de scores uit de RIN zijn er een aantal concrete risico’s te benoemen:

  1. Risico op afbranden van het gehele natuurgebied
    Gezien de brandbare tot zeer brandbare vegetatie is tijdens droge perioden met voldoende wind de kans op een snelle uitbreiding zeer aannemelijk. In de Mariapeel bestaat er een kans om de brand te bestrijden/te stoppen doordat de melder in het gebied een goede locatieduiding kan doen en de brandweer redelijk snel met een voertuig ter plaatse kan komen. In de Deurnsche Peel zal de melder over het algemeen geen exacte locatie aan kunnen geven omdat het gebied zeer beperkt toegankelijk is en is de kans dat een brand snel bestreden kan worden om dezelfde reden nihil. De brand kan, zeker in de Deurnsche Peel, alleen op de randen van het gebied goed tegengehouden worden.
  2. Bedreiging van omwonende door overslag van brand naar woonhuizen
    In de Deurnsche Peel bestaat het risico dat huizen bedreigt worden doordat de brand de kans krijgt zich te ontwikkelen door de aanwezige vegetatie en de onmogelijkheid de brand te bestrijden.
  3. Dagenlang overlast door rook veroorzaakt door brand
    Afhankelijk van de windkracht, windrichting en de (on)mogelijkheid een brand te stoppen kan de brand voor langere tijd rookoverlast veroorzaken in de omgeving, vergelijkbaar met de brand in 2020.