U betaalt onroerendezaakbelasting (OZB) als u eigenaar bent van een onroerende zaak, bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand. U hoeft geen OZB te betalen als u een woning huurt. U betaalt wel OZB als u een bedrijfspand huurt.

Hoe werkt het?

De Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) voert de heffing en invordering van gemeentelijke belastingen. Jaarlijks krijgt u een aanslag van de BSOB met daarin de door u te betalen onroerende zaak belasting (OZB). Hierin staat de getaxeerde waarde van uw pand vermeld (WOZ waarde).

Goed om te weten

De Belastingsamenwerking Oost Brabant (BSOB) taxeert elk jaar de waarde van woningen en andere onroerende zaken. Dit heet de WOZ-waarde. De BSOB gebruikt deze waarde om te bepalen hoeveel OZB u moet betalen. Daarbij wordt uitgegaan van de situatie van het jaar waarover u belasting betaald.

Dit betekent dat als u op 2 januari de woning verkoopt, u toch de belasting over het hele jaar moet betalen. Bij verkoop verrekent de notaris dit met de koper.

U moet ook OZB betalen voor een onroerende zaak die u (nog) laat bouwen. Ook voor woonarken en woonwagens moet u soms OZB betalen. Voor bepaalde onroerende zaken hoeft u geen OZB te betalen. Bijvoorbeeld voor kerken.

Hoogte te betalen OZB

De gemeente berekent elk jaar de waarde van woningen en andere onroerende zaken. Dit heet de WOZ-waarde. De gemeente gebruikt deze waarde om te bepalen hoeveel OZB u moet betalen.

Bekijk de tarieven op de website van de BSOB(externe link) (selecteer op de pagina gemeente Deurne)

Heeft u gevonden wat u zocht?