Toeristenbelasting is een belasting die u moet betalen als mensen bij u overnachten en daarvoor een vergoeding betalen. Het gaat om mensen die niet ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP) van uw gemeente. Als uw gasten in dezelfde gemeente wonen als waar uw bedrijf zit, hoeft u geen toeristenbelasting te betalen voor uw gasten.

Aanslag toeristenbelasting

De belastingplichtige is diegene die gelegenheid biedt tot verblijf. Dus verhuurt u vakantieonderkomens of mobiele kampeeronderkomens, kamers, kampeerruimte of heeft u een bed and breakfast, logiesverblijf of hotel? Dan moet u toeristenbelasting betalen. Van de gemeente krijgt u een aanslag op basis van het aantal overnachtingen. U kunt dit bedrag doorberekenen aan de toerist die bij u overnacht.

Tarief

Het tarief bedraagt per persoon per overnachting € 2,25 met dien verstande dat het tarief voor verblijf op minicampings en kampeerboerderijen € 1,35bedraagt.

Betalen

De aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt u doorgaans eind februari van de BSOB. De tarieven voor toeristenbelasting vindt u op de website van de BSOB (selecteer op de pagina gemeente Deurne). U kunt op verschillende manieren de aanslag betalen.

Bezwaar maken

Klopt de aanslag toeristenbelasting niet of bent u het er niet mee eens? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. Op de aanslag die u krijgt staat hoe u bezwaar kunt maken.

Aanmeldplicht en nachtregister

Voordat u start met het aanbieden van nachtverblijf, moet u dit melden bij de gemeente (aanmeldplicht). Verder heeft u de plicht om een nachtregister bij te houden. Dit is een doorlopend register met persoonsgegevens van uw bezoekers of huurders.

Doe nu online melding nachtregister

Goed om te weten

Aantal toeristen per jaar

Wij zijn geïnteresseerd in informatie over het aantal toeristen dat u in een jaar heeft ontvangen, hun verblijfsduur en het aantal verblijfsplaatsen. Wij gebruiken deze informatie voor het gemeentelijke toeristenbeleid, als statistische informatie voor het Centraal Bureau voor de Statistiek en voor controle van uw belastingaangifte.

Controles

Daarnaast houden wij als gemeente toezicht op het naleven van deze verordening. Wij kunnen daarbij ook ter plaatse toezicht komen houden. In de regel wordt op dat moment het nachtregister en het aantal tijdelijke bewoners te controleren. Verder streeft de gemeente Deurne naar integrale controles. Ook de naleving van andere regelgeving kan tegelijk worden gecontroleerd, bijvoorbeeld brandveiligheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?